Nove promjene WAKO pravila

Na službenim stranicama WAKO Svjetske federacije objavljene su promjene WAKO Pravila odobrene od WAKO Borda, koje su stupile na snagu 1. avgusta 2016. godine.

Ono što je važno za izdvojiti, nova pravila su u primjeni od 01. avgusta 2016. godine i bit će važeća već od sljedećeg Svjetskog prvenstva za kadete i juniore u Dublinu ove 2016. godine.

Stoga svim izbornicima, trenerima i reprezentativcima želimo ukazati na neke značajnije izmjene:

– Nije dozvoljeno nošenje nacionalnih zastava tokom službene dodjele medalja niti fotografiranje s trenerima, to se može obaviti poslije službene podjele medalja. – Sportaš na dodjeli medalja mora biti obučen u nacionalni dres (trenirka). – Treneri koji sjede u kutu borca moraju biti odjeveni u nacionalne dresove (trenirke) – Prilikom izrade žrijeba na svjetskim prvenstvima, prednost imaju osvajači samo s prošlog svjetskog prvenstva – Prilikom izrade žrrijebe na evropskim prvenstvima, prednost imaju osvajači samo s prošlog evropskog prvenstva (više se ne uzimaju u obzir rezultati s prethodnog svjetskog prvenstva) – Definiran je postupak ulaganja prigovora, a svako neprimjereno ponašanje sportaša, trenera, članova tima ili gostiju može biti kažnjeno novčanim kaznama od 5.000 do 20.000 € ili čak diskvalifikacijom cijelog tima za razdoblje od 2 godine. – Na WAKO takmičenjima dozvoljeno je korištenje samo WAKO odobrene zaštitne opreme od licenciranih proizvođača – Top Ten i Adidas. – Takmičenje u point fightingu (u svim dobnim skupinama) obavezno moraju nositi štitnike za laktove koji trebaju biti crvene ili plave boje (ovisno o kutu – jednako kao i kacige i rukavice). – Rukavice za point fighting (jednako kao i rukavice za ostale discipline) moraju imati pričvršćen palac za ostali dio rukavice koji pokriva prste. Ukoliko nije pričvršćen, rukavica se ne može koristiti. – Sportaš koji ima aparatić za zube, mora predočiti uvjerenje od zubara da se može boriti. – Ukoliko sportaš ima aparatić za oba reda zubi ili za donji red, tada štitnik za zube mora pokrivati oba reda zubi. – Svaki dobrovoljni izlaz sa tatamija kažnjava se s minus bodom – dakle, prvi izlaz = -1, drugi izlaz = -1, treći izlaz = -1 i četvrti izlaz = diskvalifikacija – U slučaju prekida borbe iz bilo kojeg razloga (kada sudac kaže STOP), borba se nastavlja s tog mjesta. Dakle, nema postavljanja na početne pozicije kako je to bilo prije u point fighting borbama. – U slučaju da prilikom ostvarenja boda dođe do iskliznuća rukavice, bod neće biti priznat, a borac će dobiti opomenu – Veličina tatami borilišta definira se za sve dobne skupine i za sve tatami discipline = 7 x 7 m. – Ukoliko borac kod dva suca ostvari prednost od +15 bodova na elektronskom sistemu za bodovanje, borba se prekida i pobjeda dodjeljuje borcu koji je ostvario prednost.

Promjene pravila u ringovnim disciplinama:

– Kontrolno vaganje prilikom registracije važi samo za prvi dan takmičenja(prvenstva), sve ostale dane borci koji se taj dan bore moraju obaviti kontrolno vaganje. – Ukoliko borac ne zadovolji težinu prilikom vaganja ima pravo ponoviti vaganje u roku od sat vremena. Ukoliko ne uspije zadovoljiti težinu prijavljene kategorije, bit će diskvalificiran. Nema prebacivanja u višu težinsku kategoriju. – Štitnici za potkoljenice – u full contactu se koriste štitnici za potkoljenice i papuče, nije dozvoljeno u full contactu koristiti štitnike koji pokrivaju potkoljenice i ristove, odnosno štitnike tzv. tipa čarape (socks type), dok je u low kicku i K1 obavezna upotreba štitnika koji pokrivaju potkoljenicu i rist tzv. tipa čarape (socks type). Ispod štitnika za potkoljenice nije dozvoljeno nošenje nikakvih dodatnih zaštita, ljepljivih traka ili bandaža. Dozvoljeni su samo steznici za zglobove (bez zaštitnih jastučića). Štitnici za potkoljenice koji se koriste u Muay Thai borbama su zabranjeni. – Za natjecateljice je obavezno nošenje topa ispod kojeg je štitnik za prsa. Nije dozvoljeno nošenje majica. – Dozvoljeno je nošenje marame (rubac) ispod kacige. – Zabranjeno je okretanje kratkih hlačica kako bi se sakrile Muay Thay oznake. – U kategoriji mlađih juniore, drugi knock down se odbrojava do kraja. Dakle, dozvoljena su samo dva KD, dok u svim drugim dobnim skupinama vrijedi pravilo 3 knock downa. – U full contactu dozvoljeno je udaranje potkoljenicom u glavu i tijelo protivnika (kao i u low kicku i K1 Rules). – Kratke hlačice (low kick i K1 Rules) smiju biti dužine od pola do dvije trećine natkoljenice. Koljeno mora biti vidljivo. – Kratke hlačice moraju imati elastični pojas najmanje 10 cm širine, različite boje. Nisu dozvoljene MMA hlačice niti hlačice s oznakama drugih sportova. – U K1 Rules borbama dozvoljeno je držanje protivnika za vrat ili ramena s obje ruke, ali samo s ciljem zadavanja udarca koljenom. Udarac koljenom mora biti odmah izveden.

Molimo sve trenere i reprezentativce da se upoznaju s ovim promjenama. Također, molimo trenere da provjere težine reprezentativaca i usklade prijave (još su moguće promjene) da ne bi došlo do prekoračenja težine koja se ne može skinuti u sat vremena i diskvalifikacije, jer prebacivanje u višu težinsku skupinu nije više dozvoljeno niti moguće.