Svjetsko seniorsko prvenstvo – Mahmić i Emkić viceprvaci svijeta 2011.

Svjetsko seniorsko prvenstvo u disciplinama K1 Rules, Low kick, Kicklight, Light contact, održano u Skoplju (Makedonija) od 23.-30. oktobra, 2011.godine, u novoj sportskoj Areni “Boris Trajkovski“.

Ukupno ucestovalo 856 takmicara iz 68 država. BiH reprezentacija brojila je 23 osobe, od čega 14 takmičara, 5 trenera 2 sudca i 2 člana delegacije BiH – doktor i vođa reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U ponedeljak nastavljen je sudijski seminar, a održan i seminar za trenere, navečer je izrađen žrijeb.

U utorak od 09 – 13 h. Održana je WAKO Generalna Skupština gdje je potvrđen madndat dosadašnjem Predsjedniku i imenovan novi WAKO Board -Direktorij (Upravni Odbor), od 14 h. počeli su eliminacionih mečevi.

U utorak i srijedu nastavak eliminacionih mečeva, u četvrtak prvi dio finalnih mečeva.

U petak preostali finalni mečevi, mečevi timova i proglašenje pobjednika, dodjela medalja i službeno zatvaranje evropskog prvenstva.

BiH reprezentacija vratila se po završetku prvenstva, u BiH su stigli 30.okt.u nedelju rano ujutro.

Za Reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupili su sljedeći takmičari:

Br.

IME I PREZIME

KG

Discilina

Klub- Mjesto

1.

MARINKO MATIČIĆ

 -57

LK

KBK”Vuk” B.Luka

2.

SAMIR DELIĆ

 -60

LK

KBK”Flek Tom Cat” Tuzla

3.

NIKOLA MATIĆ

 -75

LK

KBK”Sensei” Čapljina

4.

IGOR EMKIĆ

 -81

LK

KBK”Flek Tom Cat” Tuzla

5.

MESUD SELIMOVIĆ

 -86

LK

KBK”Flek Tom Cat” Tuzla

6.

DENIS MARIJANOVIĆ

 -91

LK

KBK”Draženko Ninić” B.Luka

7.

SAMED OSMANOVIĆ

+91

LK

KBK”Flek Tom Cat” Tuzla

8.

SANJA SAMARDŽIĆ

 -60

K1

Kickboxing Centar”Bihać”

9.

SANJA TOŠIĆ

 -65

K1

KBK”Glasinac” Sokolac

10.

MARIO MARKOVIĆ

 -71

K1

KBK”Sensei” Čapljina

11.

ELMIR ŽIVČIĆ

 -86

K1

KBK”Flek Tom Cat” Tuzla

12.

BAHRUDIN MAHMIĆ

 -91

K1

KBK”Isak” Zenica

13.

DRAGAN RABOTA

 -84

LC vt

KBK”Rajko Kušić” Pale

14.

NEBOJAŠ POLETAN

 -84

KL

KBK”Kruna” Laktaši

Treneri

Br.

Ime i prezime

Matični klub

M/Ž

Discipline

15.

Salko Zildžić

 KBK”Flek Tom Cat” Tuzla

M

 Selektor  Reprezentcije

16.

Vlado Milijević

 KBK”Vuk” Banja Luka

M

 Trener Reprezentacije

17.

Husein Selimović

 KBK”Isak” Zenica

M

 Trener Reprezentacije

18.

Draženko Ninić

”Draženko Ninić” B.Luka

M

Trener Reprezentacije

19.

Predrag Bartola

KBK”Glasinac” Sokolac

M

 Trener

Sudije

SUDCI:

Br.

Ime i prezime

M/Ž

Sudijsko zvanje

20.

Veldin Halilović

 M

Internacionalni sudac

21.

Rinaldo Pikoloti

 M

Sudac

Delegacija

Br.

Ime i prezime

M/Ž

Funkcija

22.

Zijad Halilović

 M

Direktor Reprezentacije

23.

Dr.Dominik Lubina

 M

Doktor Reprezentacije

OSTVARENI REZULTATI REPREZENTACIJE BOSNE i HERCEGOVINE

na Svjetskom prvenstvu u Skoplju:

2. mjesto srebrena medalja  – Vice prvaci Svijeta su:1. IGOR EMKIĆ,                -81 kg– Low kick,Igor Emkić do finala deklasirao je sve svoje protivnike tako je u prvom meču u 1/8 finala rezultatom 3:0 ubjedljivo pobijedio portugalca Tito Resende, u 1/4 finala takođe rezultatom 3:0 pobijedio je kazahstanca Zhalgasbay Abshckenov, a u 1/2 finaluubjedljivo sa 3:0 pobijedio je hrvatskog prvaka Zlatka Bajića. Na žalost u finalnom meču, u izjednačenoj borbi na kraju je izgubio od ruskog prvka Aleksandra Stankova. Sve čestitke našem šampionu Igoru Emkiću !!2. BAHRUDIN MAHMIĆ,      -91 kg  – K1 RulesBahrudin Mahmić je takđe pružio izvrstnu patiju u 1/8 bio je slobodan, u 1/4 finala pobijedio je ubjedljivo 3:0 hrvatskog prvaka Marka Vidovića, u 1/2 finalu takođe ubjedljivo pobijedio je turskog prvaka Mustafu Kola. Nažalost dalje nije mogao u finalu ga je čekao favorit prvenstva u ovoj kategoriji srbijanski prvak Nenad Pagonis, koji je to i opravdao.Sve čestitke našem šampionu Bahrudinu Mahmiću !!

 

 3. Mjesto osvajači bronzane medalje su:1. SANJA TOŠIĆ,                  –70 kg  – K1 Rules2.  MARIO MARKOVIĆ,       – 71 kg  –  Low kick3. SAMED OSMANOVIĆ,      +91 kg   Low kickSanja Tošić i 1/2  finalu iugubila je od ruske prvakinje Taiane Ovchinnikove, koja je u ovoj kategorili osvojila zlatnu medalju.Mario Marković u 1/8 finala pobijedio je crnogorca Damira Mukovića, u 1/4 finala pobijedio je poljskog prvaka Kamila Dajwlowskinažalost u 1/2 finalu u veoma dobrom meču na poene izgubio je od srbijanskog prvaka Aleksandra Topića.Samede Osmanović u 1/8 finalu pobijedio je francuza Samoke Tomborona, u 1/4 finalu pobijedio je kazastanca koji je diskvalifikovan zbog korištenja nepropisnih rukavica kojim je i ozlijedio našeg prvaka koji je iako ozlijeđen izašao na meč hrvatskom prvaku Dini Beloševiću, nažalost povreda je bila presudna tako da Samed nije mogao odradit tri runde pa jeSelektor Salko Zildžić u drugoj rundi bio prinuđen da baci peškir i preda meč. Belošević je u ovoj kategoriji osvojio zlato.

Ostali članovi BiH Reprezentacije iako su nekoliko njih izgubili u meču za bronzanu medalju, Denis Marijanović -91kg Low kick, izgubio je u borbi za brozu od hrvatskog prvaka Toni Milanovića, Nebojša Poletan -84 kg Kicklight izgubio je u meču za bronzu od  poljaka Michal Maczka, Sanja Samardžić -60 kg kicklight, od slovakinje Zuzan Gregusove.

Naš veteran u Kicklightu -84 kg Dragan Rabota takođe je u meču za bronzu izgubio od rusa Nikolaja Kuzhakova.

Ostali naši takmičari nisu imali sreće sa žrijebom pa su neki u prvom kolu dobili za protivnike aktualne prvake svijeta, mada ni to nije bilo mjerilo ovog svjetskog prvenstva tako su mnogi svjetski prvaci bilo poraženi neki čak u prvom kolu tako da nisu uspjeli potvrdit naslov svjetskog prvaka a neki nisu uspjeli osvojiti nijednu od medalja.

Zaključak: Ovo svjetsko prvenstvo pokazalo je da nema više loših boraca, nivo spremnosti boraca u odnosu na predhodne godine znatno je porastao, BiH takmičari prate taj tempo, iako nemaju nikavu podršku od države, dok sve druge reprezentacije imaju veliku podršku i stimulisani su za ostvaren rezultat od države.

Sudci iz BiH na svjetskom prvenstvu u Skoplju bili su Veldin Halilović i Rinaldo Pikoloti oba iz KBC”Bihać” dobili su i najviša internacionalna sudijska zvanja, Internacionalnu ”A” Licencu.

Stručni tim koji je predvodio BiH Reprezentaciju: Selektor Salko Zildžić, treneri Reprezentacije Husein Selimović, Vlado Milijević, Draženko Ninić, kao i klubski treneri Predrag Bartola.