Prikazan prvi film o sportašicama BiH koje uvijek donose medalje

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine 13. juna je održana premijera dokumentarnog filma o djevojkama u kickboksu, koji su radili studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu s odsjeka Vizualne umjetnosti i dizajna vizualnih komunikacija.

U saradnji sa Kickboks savezom BiH, napravili su prvi film o hrabrim, istinskim i najboljim kickbokserkama, koje godinama donose medalje sa evropskih i svjetskih prvenstava u Bosnu i Hercegovinu te tako razbijaju stereotipe o ženama u borilačkim sportovima.

Danas su žene, nažalost, na marginama ovog sporta, te je najveći cilj ovog projekta bio da prikaže koliko su žene mentalno i fizički jake, te koliko nas i u najtežim trenucima mogu učiniti ponosnim.

Snimanja i pripreme za ovaj film trajale su dugo i bile su zahtjevne kako za studente, tako i za naše šampionke, kojima je ovo bio prvi put da javno govore o lijepim i onim malo manje lijepim situacijama koje su se dešavale u njihovim sportskim karijerama.

Film je pružio uvid u sadržaj treninga, ali i koliko se profesionalne sportistkinje moraju odreći privatnog života i maksimalno posvetiti sportu, ukoliko žele da uspiju u njemu. Ove djevojke su to i ostvarile, te su postale istinske šampionke, koje bez puno medijske pažnje treniraju i postižu vrhunske rezultate.