10. juni 2021. historijski je dan za WAKO.

MOK (Međunarodni olimpijski komitet) odobrio WAKO aplikaciju za potpuno priznanje

Na sazvanom sastanku Izvršnog odbora MOK-a 10. juna, MOK (Međunarodni olimpijski komitet) prihvatio je preporuku za podnošenje prijave Svjetske asocijacije kik bokserskih organizacija, WAKO. Od 30. novembra 2018, WAKO je privremeno priznat i od tada marljivo, strateški i sa ciljanim razvojnim profilom radio na poboljšanju organizacije i samog sporta, uvijek se fokusirajući na pozitivne rezultate. Kao rezultat ovog poduhvata, MOK je odobrio preporuku da WAKO postane potpuno priznati član olimpijske sportske porodice. O punom priznanju konačno će odlučiti na zasjedanju MOK-a u Tokiju u julu 2021.

Predsjednik WAKO-a, Roy Baker:
“Kakav historijski dan za kickboxing sport. Ovo je velika inspiracija i prihvaćanje našeg sporta širom svijeta. Biti potpuno uključen i prihvaćen u olimpijskom pokretu važno je za prepoznavanje i mogućnosti koje to lokalno znače za naše nacionalne federacije, gdje se aktivnosti i razvoj zapravo događaja. Posljednjih godina potrošili smo puno energije, koristeći postupak priznavanja MOK-a kao pokretačku snagu za razvoj naše organizacije, a time i sporta. Prešli smo dug put, ali još uvijek imamo područja na koja se moramo kontinuirano fokusirati i usavršavati. Kao tim uspjeli smo i kao tim sistematski smo radili na dobrom upravljanju, ravnopravnosti spolova, transparentnosti, integritetu, poštenoj igri, zdravlju i sigurnosti i obrazovanju, fokusirajući se neprestano na sportistu. Sada ćemo iskoristiti priliku da podignemo ljestvicu fokusirajući se na sljedeću metu. U međuvremenu ćemo nastaviti proizvoditi kvalitet zajedno sa članovima”.
Baker nastavlja: „Želim da se zahvalim cijelom timu u WAKO-u, odborima koji su bili dio procesa. Da kažem da su naše nacionalne federacije, koje su se jako razvile posljednjih godinu dana, napravile to lokalno. Svi smo doprinijeli. Važno mi je da ovo sagledam u historijskoj perspektivi i da počastim one koji su zaista dali svoj doprinos u evoluciji sporta kao lideri, od Georgea Brucknera do Borislava Pelevića. Moram posebno naglasiti počasnog predsjednika Ennia Falsonija koji je bio glavni tvorac i konstruktor sporta kakav danas vidimo. Hvala Ennio ”i na kraju moja desna ruka Espen Lund, kojeg s privilegijom mogu nazvati istinskim prijateljem i navijačem, Hvala Espen u ime svih u kickboxingu, zajedno smo prošli proces, stekli priznanje daleko iznad očekivanja, i da iskoristimo ovu priliku s obje ruke i nastavimo rasti i napredovati u svijetu. Na kraju, ali ne najmanje važno, želim zahvaliti Odjelu za sport MOK-a i Izvršnom odboru na njihovoj pozitivnoj preporuci.
Ukupna WAKO zajednica želi MOC-u puno sreće u posljednjim pripremama za Igre u Tokiju. “

WAKO, slavimo danas i razmislimo o tome koliko smo zapravo stigli u posljednjih deset godina, to je nevjerovatno putovanje i uzbuđen sam što ću ga nastaviti s vama našim članovima u ime sportaša kojima služimo.

10. juni 2021. historijski je dan za WAKO.

Roy Baker, predsjednik WAKO-a

WAKO SPORT NEWS